Rólunk

Szövetségünk történetéből...

A Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége 1995. március 24-én tartotta első alakuló ülését, az első Igazgatók Tanácsa ülést. Akkor a 23 kertészeti képzést folytató iskola igazgatója az elkészült Alapszabályt elfogadva úgy döntött, hogy a Fővárosi Bírósághoz beadásra kerüljön a Szövetség megalakulásának igénye.

Idézet az alakuló ülés jegyzőkönyvéből:

"Elszigetelten, egyedül nem találunk megoldást. De összefogva, egyet akarva, aktív munkamegosztásban együttműködve, hivatalos szervezetté alakulva, belépve magasabb fórumú szervezetekbe, már lehet esélyünk arra, hogy meghallgatnak, figyelembe veszik javaslatainkat, eleget is tesznek azoknak, és magasabb fórumokon szavazati jogot is szerezhetünk. Ennek érdekében kellene összefogni, alulról jövő kezdeményezéssel az önkéntesség alapján."

Visszatekintve az előzményekre, ma bátran kimondhatjuk, hogy nem volt haszontalan Dr. Csikai Miklósné, Ezerné Lóth Annamária, Dr. Tiba István, Varga Péter és Fekete János kezdeményező munkája, mellyel előkészítették a Szövetség létrejöttét. De ne felejtkezzünk meg a Dísznövény Szövetség és Terméktanács bíztató segítségéről, Hegedűs Ágoston akkori elnök támogatásáról és Dr. Németi Laci bácsi ügyvéd jogi tanácsairól, szabályzataink megalkotójáról sem.

Már az első pillanattól kezdve felvettük a kapcsolatot a földművelésügyi szaktárcával, annak oktatási-szaktanácsadási intézményével /ma FVM-KSZI/, a szakmai szakszervezettel /AOKDSZ/, a szakmai szervezetekkel ( a Magyar Agrárkamarával, Magyar Kertészeti Tanács, Dísznövény Szövetség és Terméktanács, Zöldség Gyümölcs Szövetség és Terméktanács, a Magyar Virágkötők és Virágkereskedők Szakmai Egyesülete), akikkel azóta is rendszeres együttműködéssel veszünk részt a kertészeti szakképzés formálásában, a közös kéréseink, véleményeink, javaslataink érvényesítésében. Az utóbbi években bővítettük az együttműködés körét a Magyar Szakképzési Társasággal, a Die Europäer Szövetséggel, a Nemzeti Civil Alapprogrammal.

Üléseinken, továbbképzéseinken rendszeresen jelen voltak még az OM, az OKÉV, a Fővárosi Önkormányzat képviselői. Így tudtunk mindig friss információt szolgáltatni, és a mezőgazdasági szakképzés vérkeringésében folyamatosan, alkotóan jelen lenni.

Szövetségünk jelenleg 22 tagot számlál.